ΧΙΟΣ – ΧΩΡΑ

Η πόλη της Χίου, διοικητικό, οικονομικό και πνευματικό κέντρο ολόκληρου του νησιού, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, αποτελεί την πρωτεύουσά του, κατοικείται από 25.000 κατοίκους και είναι κτισμένη στα ανατολικά παράλια.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν ότι το νησί κατοικείται από το 6000 π.χ. Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση αλλά και τα ανασκαφικά δεδομένα, η πόλη της Χίου κτίστηκε από τους Ίωνες πριν από 3.000 χρόνια περίπου. Γνώρισε περιόδους ακμής και παρακμής, στον ίδιο πάντοτε χώρο, στη διάρκεια της μακροχρόνιας πορείας της, αποδεικνύοντας την αδιάσπαστη συνέχεια του Αιγαιακού Πολιτισμού μέσα στην Ιστορία.

Θεωρείται πατρίδα του μεγαλύτερου έλληνα ποιητή, του Ομήρου. Κατά την αρχαιότητα, ήταν διάσημη για το πανίσχυρο ναυτικό της, μεγάλο εμπορικό κέντρο, αλλά και κέντρο γλυπτικής και κεραμικής. Μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της Ελληνικής Ιωνίας στα χρόνια της ακμής, συνεχίζει να υπάρχει κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους, ανασυντάσσεται κατά την Βυζαντινή περίοδο με την ίδρυση του Κάστρου και της Νέας Μονής, μέχρι που καταλαμβάνεται το 14ο αιώνα από τους Γενοβέζους. Μετά από 220 χρόνια Γενοβέζικης κυριαρχίας, τη σκυτάλη παίρνουν οι Οθωμανοί, οι οποίοι διατηρούν την κυριαρχία τους μέχρι το 1912 που η Χίος ενώνεται με την ελεύθερη Ελλάδα.

Η σημερινή πόλη διέρχεται περίοδο ακμής. Οι κάτοικοί της ασχολούνται με την ναυτιλία (είναι πατρίδα των περισσοτέρων Ελλήνων εφοπλιστών), το εμπόριο, την γεωργία, την αλιεία και τα τελευταία χρόνια με τον τουρισμό, αφού οι φυσικές ομορφιές και τα ιστορικά μνημεία της, άρχισαν να προκαλούν και να προσκαλούν επισκέπτες, έλληνες και μη.

Τα σημεία των ιστορικών περιόδων της πόλης που μπορεί κανείς να περιηγηθεί, είναι πάρα πολλά. Το Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο, οι βυζαντινοί και μεταβυζαντινή ναοί, το Κάστρο, τα Παλάτια των Γενοβέζων στην περιοχή του Κάμπου, ανάμεσα σε περιβόλια με εσπεριδοειδή, η Βιβλιοθήκη Κοραή, το Ναυτικό Μουσείο, τα νεοκλασικά οικοδομήματα, είναι κάποια από αυτά.

Εκτός όμως από τα ιστορικά μνημεία, η πόλη της Χίου, προσφέρει ώρες ξεκούρασης και χαράς στις όμορφες καθαρές παραλίες της, στον Δημοτικό κήπο, στο πολυσύχναστο λιμάνι της, στις γραφικές ταβέρνες με φρέσκα ψάρια, στον Κάμπο με τα περιβόλια του, ενώ παράλληλα έχει αναδειχθεί σε πνευματικό κέντρο του Ανατολικού Αιγαίου λόγω της έντονης πολιτιστικής διάθεσης των κατοίκων της και στην ύπαρξη του Ομήρειου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου, της Δημοτικής Πινακοθήκης και του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ) Β. Αιγαίου.

Η Χίος συνδέεται με την Αθήνα (καθημερινά αεροπορικώς και δια θαλάσσης), με τη Λέσβο (καθημερινά με πλοίο και δύο φορές την εβδομάδα με αεροπλάνο), με την Θεσσαλονίκη και την Καβάλα (δυο φορές την εβδομάδα αεροπορικώς και ακτοπλοϊκώς), με την Σάμο (τρεις φορές την εβδομάδα με πλοίο), με τα Δωδεκάνησα (με πλοίο μια φορά την εβδομάδα) και προσφέρει χαρά και ικανοποίηση στους επισκέπτες της να συνθέτουν την δική τους προσωπική περιπλάνηση στο Αιγαιοπελαγίτικο κύμα και φως.

Φωτογραφίες